«Нацрада провела незаконний конкурс на частоту 104,6 МГц» — МХВУ

08-04-2019

4 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсів на чотири FM-частоти в Києві. Конкурсними умовами для цих частот були визначені різні програмні концепції мовлення.

Можливість вести мовлення в столиці на частоті 104,6 МГц отримало ТОВ «Ч К», Київ («Radio JAZZ»).

Нагадаємо, на даній частоті в м. Києві з 2014 року здійснювало мовлення Радіо Вести — популярна українська радіостанція формату News & Talk, що належить Медіа Холдингу Вести Україна. У березні 2017 року Національна рада відмовилася продовжувати ліцензію на мовлення ліцензіата, термін якої закінчився. Очевидно, таке рішення було прийнято Нацрадою з політичних мотивів. Ліцензію вирішили не продовжувати, незважаючи на пряму заборону суду (Франківського районного суду м. Львова) здійснювати відповідні дії.

Юристи МХВУ переконані, що конкурс Нацради на частоту 104,6 МГц є протиправним, оскільки раніше регулятор незаконно виніс штрафні санкції і попередження ліцензіату. Зазначена частота не може вважатися вільною, оскільки на даний момент своє право на продовження віщати на зазначеній частоті відстоює Радіо Вести.

З метою захисту своїх прав Радіо Вести звернулося до суду з вимогами про скасування рішень Нацради. На сьогоднішній день суперечки є невирішеними і досі розглядаються в судовому порядку. У різних інстанціях оскаржуються неправомірні рішення Нацради — як щодо накладення штрафних санкцій і винесення попереджень, так і про саму відмову у продовженні терміну дії ліцензії.

Отже частота 104,6 МГц у Києві є предметом чинного судового спору. Надання можливості іншій особі віщати на цій хвилі — передчасне і протиправне.

Однак Нацрада при проведенні конкурсу на зазначену частоту приховала цей факт, що порушило права інших компаній, які виявили бажання брати участь в конкурсі.

Крім того, за заявами Радіо Вести щодо протиправних дій посадових осіб Нацради правоохоронними органами порушено кримінальні провадження у попередньої правової кваліфікації «Зловживання владою або службовим становищем». Досудове розслідування у кримінальних виробництвах триває, і остаточна правова оцінка діям співробітників Нацради правоохоронцями ще не була дана.

На засіданні Національної ради представник Радіо Вести звернувся до членів Нацради з вимогою про скасування рішення щодо оголошення конкурсу на частоту 104,6 МГц у м. Києві до вирішення судових спорів між Нацрадою і Радіо Вести, що стосуються зазначеної частоти. Також було оголошено про намір оскаржити будь-який результат конкурсу на радіомовлення на частоті 104,6 МГц у Києві, незалежно від компанії переможця.

«Переконані, що проведенням такого конкурсу порушуються права і законні інтереси не тільки Радіо Вести, а й інших підприємств, що є учасниками конкурсу. Це суперечить принципу верховенства права, основоположних принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення. Медіа Холдинг Вести Україна і надалі буде відстоювати свої законні права та інтереси в судовому порядку», — прокоментувала Ольга Семченко, глава Ради директорів МХВУ.

Так, ч. 9 ст. 4 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» передбачено, що не допускається подвійне ліцензування одного і того ж виду діяльності в галузі телебачення і радіомовлення.

Такими неправомірними діями члени Нацради свідомо порушили зазначений принцип. Крім того, посадові особи Нацради фактично спровокували нову суперечку, стороною якої буде не тільки Нацрада, але і компанія — переможець конкурсу, яка при цьому не була заздалегідь проінформована про таке обтяження.

Прес-служба Медіа Холдингу Вести Україна