«КОНКУРС НАЦРАДИ НА ЧАСТОТУ 104,6 МГЦ У КИЄВІ СТАВИТЬ ПОТЕНЦІЙНИХ ВЛАСНИКІВ В уразливою позицію», - МХВУ

06-02-2019

«Можна нескінченно спостерігати за трьома речами: як тече річка, як горить вогонь і як працює Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення».

Медіа Холдинг Вести Україна (МХВУ) продовжує з інтересом спостерігати за трансформацією Нацради з державної установи в окремий колектив з автономними принципами управління і схильністю до самодурства.

На початку 2017 го входить до складу МХВУ Радіо Вести було незаконно позбавлено ліцензій на мовлення.  З волі Нацради найбільше News & Talk радіо України припинило своє існування.

У грудні 2018 го Нацрада оголосила конкурс на частоту 104,6 МГц у Києві (раніше - частота Радіо Вести).  Це означає, що частота, за яку до сих пір ведеться боротьба в судах, виставлена ​​на ринок.  Уже через кілька днів - 11 лютого - Нацрада закінчить прийом заявок претендентів, а потім оголосить нового власника.

Ці простим дією Нацрада вбиває трьох зайців:

№1.  Ще раз демонструє громадськості, що Нацраді ніхто не указ.  Тривалі судові розгляди (найближче - 18 лютого), відкрите касаційне провадження в найвищому судовому органі - Верховному суді України та вся система судочинства України не мають ніякого значення для одного маленького (в складі - всього 8 осіб), але впевненого в собі Нацради.

№2.  Нацрада знову розписується у власній упередженості.  Після 11 лютого новий власник частоти буде визначено вузьким колом осіб, на підставі суб'єктивних пристрастей членів Нацради.  З тим же пристрастю надалі Нацрада буде направляти цьому власнику попередження і санкції - що вважати «порушенням» в роботі телерадіокомпанії члени Ради вирішують, грунтуючись на оціночних судженнях.  Так само такі «порушення» були поставлені в провину Радіо Вести - і зараз оскаржуються в Окружному адміністративному суді Києва.

№3.  Нацрада дає зрозуміти учасникам медіаринку, що їх інтереси не мають ніякого значення.  Виставивши на конкурс частоту, яка до сих пір є предметом судових позовів, головний «регуляторний» орган ставить потенційного власника в дуже вразливу позицію.

«Медіа Холдинг Вести Україна продовжує боротьбу за свої частоти в правовому полі.  Всі претенденти на частоту 104,6 МГц у Києві повинні усвідомлювати, що в разі справедливого результату (а єдино справедливим буде відновлення наших прав) - у нового власника частоти з'явиться серйозна проблема.  Ця проблема буде чітко локалізована в суді і пов'язана з колосальними витратами, тому що двох власників у частоти бути не може », - заявляє Ольга Семченко, глава Ради Директорів МХВУ.

Поки Нацрада живе у власному світі бюрократичних процедур, за допомогою постановочних конкурсів влаштовуючи долі залежних від них телерадіокомпаній, Медіа Холдинг Вести Україна вибирає сучасний шлях розвитку.  Втративши ліцензій, команда Холдингу гнучко перебудувалася в digital, створивши на базі Радіо YouTube-канал Povesti.  Непідвладний рішенням Нацради YouTube-канал активно розвивається, постійно збільшуючи число своїх передплатників.  Тепер про протиправні дії чиновників всіх рівнів можна не тільки прочитати на наших ресурсах, а й подивитися в форматі відеоісторія.

У той же час Медіа Холдинг Вести Україна продовжує боротися за свої права в правовому полі і рішуче налаштований і надалі оскаржувати незаконні дії Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення.